"המרכז להנהגת הבריאות" הוא מרכז חינוכי, שהוקם בשנת 2014 במטרה להנגיש מידע בנושאי בריאות קהילתית, בקיבוץ נווה איתן שבעמק המעינות.
מהי בריאות קהילתית?
בריאות קהילתית הוא שדה מחקר בין-תחומי, העוסק בבחינה ולימוד של התופעות ותחומי הידע הקושרים בריאות וקהילה. ביניהם – תזונה ומזון, בריאות, כלכלה, סביבה, קיימות, בריאות הנפש ותנועה.
החוקרים והמורים העוסקים בבריאות קהילתית, מתרכזים בשאלת ההשפעה של גורמים שונים על בריאותה של הקהילה ככלל, ושל היחידים המרכיבים אותה. כאשר בריאות הקהילה מתבטאת בחוסן הקהילתי ובמערכות היחסים בקהילה, ובריאות היחידים המרכיבים אותה היא הן בריאותם הפיזית והן בריאותם הנפשית של הפרטים.
למה בריאות קהילתית?
ד"ר אורי מאיר-צ'יזיק עוסק מזה שנים בהפצת ידע אודות בריאות קהילתית – ההסטוריה של התזונה, כלכלה מקומית, רפואה מקומית עתיקה ועוד, ומלווה פרויקטים שונים הנוגעים בתחומים אלה.
בשנת 2013 החל ללמד מסלול לתזונה במכללת דאו, בקיבוץ רמת יוחנן. בסוף אותה שנה התברר כי המכללה על סף סגירה, ולכן החליט אורי להביא את מסלול הלימודים לקהילה הביתית – לקיבוץ נווה איתן.
במרכז להנהגת הבריאות לומדות ולומדי הסטודנטיות והסטודנטים על תזונה, קהילה, בריאות והחיבורים בין השלושה.
משתתפי ומשתתפות התכנית עוברים שינוי אישי משמעותי בנושאים אלה, ולרובם יש רצון להפיץ את הידע בקהילות שלהם. קהילות מוגדרות אצלנו באופן הרחב של המילה וכוללות קהילות גיאוגרפיות, קהילות של בעלי\ות-עניין משותף, קהילות הורים ועוד…
אל התכנית מוזמנים ומוזמנות להצטרף כל מי שרוצות ורוצים להכיר את תחום התזונה הבריאה והבריאות הקהילתית, המעוניינים בשינוי בריאותי/תזונתי ארוח טווח באמצעות כלים מעשיים במקביל למידע התיאורטי ובלימודים חווייתיים בקבוצה קטנה.
עוד במרכז להנהגת הבריאות: גינה לימודית, המשמשת הן לתצרוכת פנימית של המרכז והן ללמידה והתנסות של הסטודנטים\ות; ספריה ע"ש חוה (אגא) כהן הכוללת עשרות ספרים בתחומי הבריאות הקהילתית; ומטבח לימודי, שבו מתנסים הסטודנטים בהכנת מזון מזין הלכה למעשה.
בעקבות צמיחת תכניות הלימודים והתפתחותן, החל בקיץ 2017 שיפוץ וחידוש מבנה המטבח הישן של קיבוץ נווה-איתן, במטרה להכשירו כמרכז לימודי שיכיל קבוצות לימוד הולכות וגדלות.
מהי הנהגת הבריאות?
הנהגת הבריאות, הוא מושג ששאלנו מן הרפואה העתיקה.
בערבית: "תדביר אלצחה" (כמו שכתב הרמב"ם)
בלטינית: Tacuinum Sanitatis
ובעברית: "הנהגת הבריאות"
בעבר, כל ספר רפואה (וגם ספרי הדרכה הקשורים בהתנהגות תרבותית) פתחו בקובץ שנקרא "הנהגת הבריאות" שבו מפורטות הדרכים בהן יכול, או צריך, האדם לשמור על בריאותו כשהוא בריא, בהתחשב בכוחות השונים הנמצאים סביבו. זהו המונח מקביל למונח "רפואה מונעת", המקובל בימינו.
הנהגת הבריאות כללה התייחסות לאויר שאנו נושמים, למזון ולמשקה, שינה וערות, מנוחה ותנועה, שליטה ביציאות וארועים נפשיים.
הרמב"ם בכתביו משתמש רבות במושג "הנהגה" כדי לתאר התנהגות רצויה וכן ב"הנהגת הבריאות"
דוגמאות (כל המובאות להלן הן מספר האסטמה בתרגום מערבית):
כאשר הוא כותב על הדרך בה נוצרות מחלות כרוניות ואיך ניתן לשפר את מצב החולה הוא כותב "לדוגמא, אם נאמר שאיבר מסוים חלש מטבעו, ולכן מגיעים אליו בקלות העודפים (העודפים אלו שגורמים למחלה), אם הנהגת הבריאות תהיה טובה, היא תמעיט את הגעת העודפים האלו אליו, ותקל בכך את השפעתן הרעה; אבל אם הנהגת הבריאות תהיה רעה, יוסיפו ויגיעו העודפים וישפיעו לרעה על האיבר."
ועוד כותב במקום אחר: "וראוי לסמוך בהנהגת הבריאות על מיעוט האוכל ואכילה מבלי לשבוע."
"הזכרתי מה שהזכרתי, למרות שאין זו המסגרת של המאמר הזה, כי לדעתי אדוני (יתן לו אלוהים הצלחה חמלה ובריאות אמיתית), נמצא כרגע במצב של יגון גדול וצרה גדולה וזה לא מאפשר את הנהגת הבריאות כראוי וריפוי החולי בשלמות"
כאשר עוסק הרמב"ם באיכות האויר הוא כותב: "ואדם צריך לשאוף לשפר את איכות האויר וליבש אתו באמצעות בישום, אדים, קטורת, ובמה שראוי לשיפור האויר.[זה הכלל הראשוני בו צריכה להתחיל הנהגת הבריאות של הגוף והנפש."
על השימוש הרב בתרופות לכל בעייה קטנה הוא כותב "כי הטבע לבדו מספיק במקרים כאלו ואין צורך להעזר בתרופות אלא יש להתמיד בהנהגת הבריאות."
המשמעות הנוספת של הנהגת הבריאות יכולה להיות מהמושג הנהגה, אנחנו מנסים ליצור הנהגה שתעסוק באורח חיים בריא ותזונה נכונה.